Сьогодні ми працювали у їдальні.
Клас був поділений на пари.
Кожна пара мала своє завдання.
Діти зробили канапки та згодом, засервірувавши стіл, сіли обідати.
Сервірування столів буває різним залежно від характеру трапези:
- Сніданок,
- Обід
- Або вечірнє обслуговування гостей.
Сервірування столу для сніданку
Для сніданку на стіл ставлять вазочку з паперовими серветками (або кладуть лляні), пиріжкову тарілку, подають закусочні ніж і вилку, чайну ложку. Пиріжкову тарілку ставлять зліва від того місця, де повинна стояти столова або тарілка для закусок. Вилку кладуть ліворуч, ріжками вгору, ніж – праворуч, лезом вліво від місця, призначеного для столової або тарілки для закусок. Чайну ложку кладуть за тарілкою. Закусочні тарілки не ставлять на стіл, тому що страви на сніданок подають вже укладеними на відповідні тарілки (їх потрібно подати, якщо закуску або блюдо на сніданок приносять в салатниці і т.п., тому що з такого посуду їсти не прийнято).
Сервірування столу для обіду
Для швидкого обслуговування за обідом на стіл ставлять тарілку-підставку і на неї – закусочну, ліворуч від неї – пиріжкову тарілку, між ними – столова вилка, а праворуч від тарілки кладуть столовий ніж і ложку (столову або десертну); фужер ставлять попереду, за столовим ножем. На столі повинні бути також вазочка з паперовими серветками або полотняні серветки, які кладуть на закусочні тарілки, спеції. Відстань від краю столу до ручок приборів та закусочної тарілки – 2 см, а до пиріжкової – 5 см.
Закусочні або столові тарілки ставлять лише в тому випадку, коли страви подаються в посуді, з якої їсти не прийнято.
Під час такої трапези допускається використання на столі клейонки замість скатертини або накриваття столу поверх скатертини поліетиленовою плівкою.
Сервірування столу для вечері
При сервіруванні столу для вечері точно проти крісла ставлять закусочну тарілку на відстані 2 см від краю столу, а зліва, на відстані 5-10 см – пиріжкову тарілку.
Між ними кладуть закусочну і столову вилки зубцями вгору, праворуч від закусочної тарілки – два ножі: столовий і закусочний лезом до тарілки. За закусочною тарілкою правіше ставлять фужер; на тарілку кладуть складену серветку.
На середині столу ставлять сіль і перець.
У центрі столу також ставиться ваза з квітами. Якщо стіл сервірують на чотири людини, на куті або на стороні, що найближча до до проходу, ставлять попільничку.
Під час подачі страв сервірування доповнюється в залежності від характеру страв.
Немає коментарів:
Дописати коментар